UngInfo Vastaa
Hej!
I lagen om studieledighet (https://finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1979/19790273) skrivs följande:
“Arbetstagare vars anställningsförhållande såsom huvudsyssla till en och samma arbetsgivare har pågått sammanlagt minst ett år i en eller flera perioder är med nedan stadgade begränsningar berättigad att erhålla studieledighet i samma arbetsgivares tjänst sammanlagt högst två år under en tid av fem år.”
Dvs lite omskrivet, så har du rätt att ansöka om studieledigt på en omfattning på högst 2 år under en tidsperiod på 5 år. Det betyder att du kan tillsammans med din arbetsgivare fundera ut när du kunde vara studieledig för att erhålla de studiepoäng som behövs. Rent konkret betyder detta att du kunde vara ledig t.ex. 2 dagar i veckan för att studera, och arbeta 3 dagar. Detta kunde möjligen fungera ifall du satsade på att ansöka till utbildningen e-socionom, dvs en nätbaserad utbildning. För tillfället är det visst enbart Yrkeshögskolan Novia som ordnar utbildningen, och de skriver följande ”E-socionomutbildningen passar dig som redan har en stark yrkesidentitet inom det sociala området. Den här utbildningen riktar sig till dig som har färdigheter i virtuell studieteknik, tidigare högskolestudier och arbetserfarenhet.”. Som närvårdare har du ju inte studerat på högskola, men kanske känner att du ändå kunde vara lämpad för detta, då kan du alltid kontakta Novia och fråga mera.
Ifall du ändå känner att det vore bäst att studera på heltid ska du beakta att socionomutbildningen omfattar 210 studiepoäng och beräknas ta 3,5 år att slutföra. Då blir det krångligt med studieledigt från jobbet på 2 år.
På TEHYs hemsidor skriver de följande om tjänstledigt: ”Sådana avtal är alltid frivilliga. Arbetsgivaren har också rätt att vägra bevilja obetald ledighet. Arbetsgivaren kan också exempelvis bevilja ledigheten på villkor att arbetstagaren tar ledigt en hel vecka och inte bara enstaka dagar.”
Jag tänker att det klokaste skulle vara att börja diskutera med din arbetsplats. De kan säkerligen handleda dig i hur andra tidigare gjort, och ni kan tillsammans fundera på hurdana möjligheter du har gällande att få behålla din tjänst.
En annan aspekt att beakta är också möjligheten att studera med vuxenstudiestöd. På basen av det du skrev har du kanske inte varit åtta år i arbetslivet som krävs för att bli beviljad stödet? Ifall du trots allt har varit det, kan du kolla upp vuxenstudiestöd: https://www.tyollisyysrahasto.fi/sv/vuxenutbildningsstod/ansokan/sa-har-ser-du-till-att-vuxenutbildningsstod-ordnas/
Du skrev att din vidareutbildning skulle gynna ditt nuvarande jobb, desto mer orsak att tillsammans med din arbetsgivare fundera på hurdana möjligheter du har att studera medan du har ditt nuvarande jobb.
Lycka till!
Jannike, Unginfo-temet
Källor att kolla upp:
E-socionom: https://www.novia.fi/utbildning/utbildningsutbud/halsa-och-valfard/socionom-yh-e-socionom-flerformsstudier/
Lag om studieledigt: https://finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1979/19790273
Förordning om studieledigt: https://finlex.fi/sv/laki/ajantasa/1979/19790864
Familje- och andra ledigheter (Arbetarskyddsförvaltingen): https://www.tyosuojelu.fi/web/sv/anstallningsforhallande/familje-och-andra-ledigheter
Arbets- eller tjänstledigt (obetald ledighet) (TEHY): https://www.tehy.fi/sv/arbetslivsguiden/ledigheter/arbets-eller-tjanstledighet-obetald-ledighet
Kommentit
Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.
Lähetä kommenttisi