Hei!
Kiitos kysymyksestäsi. Ymmärrän, että olet huolissasi kaveristasi. Nikotiiniriippuvuus kehittyy asteittain ja voi olla vakava. Henkilö voi kokea fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista riippuvuutta. Fyysinen riippuvuus on sitä, että keho on tottunut tiettyyn määrään nikotiinia veressä. Jos elimistö ei yhtäkkiä saakaan nikotiinia, voi tästä aiheutua vieroitusoireita, kuten päänsärkyä.
Psyykkisessä riippuvuudessa kyse on siitä, että nikotiinista on tullut tapa käsitellä erilaisia tunteita tai sen avulla pyritään välttämään esimerkiksi stressin tunnetta. Sosiaalinen riippuvuus on kietoutunut sosiaalisiin suhteisiin; kyseessä voi olla esimerkiksi tottumus seurustella tupakkatauon aikana muiden kanssa.
Kenelle tahansa voi kehittyä riippuvuus. Kysymyksesi perusteella kuulostaakin siltä, että ystävälläsi saattaa olla nikotiiniriippuvuus. Opittuja tapoja on kuitenkin mahdollista muuttaa ja riippuvuudesta on mahdollista päästä eroon, vaikka toisille se on helpompaa ja toisille vaikeampaa. Kuitenkin riippuvuudesta eroon pääsemisessä ihmisen oma tahto ja motivaatio lopettaa nikotiinituotteiden käyttö on hyvin tärkeää.
Läheisenä ihmisenä voit kertoa avoimesti ystävällesi huolestasi. Kertomasi mukaan ystäväsi käyttäytyy oudosti. Ehkä voisit puhua ystäväsi kanssa ja kertoa/kuvailla muutosta, jonka olet havainnut. Voit myös yrittää kutsua ystävääsi mukaan tekemään sellaisia asioita, joita tehdessä nikotiinituotteiden käyttö on vaikeampaa. Voisit kutsua häntä esimerkiksi harrastukseen tai urheiluun? Kun et itse käytä nikotiinituotteita, näytät myös ystävällesi hyvää esimerkkiä ja torjut sosiaalista riippuvuutta.
Jos kannat ystävästäsi vahvaa huolta, älä epäröi turvallisen aikuisen puoleen kääntymistä tässä asiassa. Varsinkin jos ”muulla kamalla” tarkoitat, että ystäväsi on ehkä kokeillut tai käyttää jotakin huumeita, olisi hyvä kääntyä aikuisen puoleen. On tärkeää, ettet jää yksin tunteidesi kanssa. Ystäväsi on myös tärkeää saada apua, jos hän on riippuvainen joistain huumeista. Saattaa silti olla parasta aloittaa puhumalla ystävän kanssa ja katsomalla, kuinka ystävä vastaa huolenaiheisiisi.
Jos tarvitset läheisenä keskusteluapua, saat ilmaista neuvontaa FinFamin Pohjanmaan nuorisotoiminnan kautta linkkaamalla tästä:
Finfamilla on auki avoin chatti snapchatissa joka tiistai klo 18-20. Heidän Snapchat-nimensä on @huolenkantajat. Voit olla anonyymi chatissa.
Ystävällisin terveisin,
Tanja Jakobsson/ ehkäisevä päihdetyö
Kommentit
Kukaan ei ole vielä kommentoinut tätä sivua.
Lähetä kommenttisi