
Praktikant vid Decibel Jessica svarar
Hej!
Allt du upplever är normalt, speciellt om du just flyttat och börjat studera i en ny skola. Förändring är ofta något som ökar oron i kroppen, det kan också vara på grund av det som du upplever att dina känslor blandas samman. Ge dig själv tid att bli ordentlig hemmastadd för att se hur det påverkar ditt mående. Om du inte mår bättre efter du blivit hemmastadd borde du fundera på om det finns något annat som kan påverka ditt mående.
Försöka acceptera dina känslor som de är, försök att inte överanalysera dem, helt enkelt tillåt dig själv att känna dina känslor. Man kan ifrågasätta sina känslor och fundera på varifrån de kommer men det går inte att styra över dem. Fundera på vad det är som får dig att känna som du gör, med ökad förståelse för dina känslor kan du lättare acceptera och hantera dem, du kan tänka att ”det är inte konstigt att jag mår så här på eftersom...”. Effektivaste sättet att hantera ångest och oro är att försöka stanna kvar i känslan och påminna dig själv om att det inte är farligt, då brukar ångesten gå över och du känner att du faktiskt har makt i situationen, låt inte din ångest kontrollera dig. Identifiera negativa tankemönster och ifrågasätt dem, skulle du säga samma sak till en vän som du säger till dig själv?
Ta hand om dig själv! Behandla dig som du vore din livs kärlek, säg fina saker till dig själv, köp något fint eller ha spakväll. Det är uppenbart men desto bättre du tar hand om dig själv desto bättre mår du. Bygg upp din relation till dig själv, detta stärker din självtillit och minskar känslor av oro.
Det är fint att du kan prata med din pojkvän om dessa saker men har du någon annan att prata med också? Har du någon trygg vuxen, pålitlig vän eller annan lämplig person att prata med? Desto mera du pratar om saker som påverkar dig och ditt liv desto lättare har du att hantera dina känslor, det handlar om att bli vän med sin historia eller sin situation. Du kan även prova på att prata med en skolkurator eller skolcoach i din skola.
Har du dom redskap du behöver för att hantera din panikångest? Om du inte redan har någon form av professionell hjälp rekommenderar jag att du söker det. Till exempel kognitiv beteendeterapi är effektivt för att lära dig hur du och ditt sinne fungerar, med hjälp av KBT kan du analysera dina känslor och ditt beteende så att du kan göra små förändringar som har stor inverkan i längden. Du kan även vända dig till Ärligt Talat chatten där du kan chatta med professionella till exempel med psykolog.
Kram, Jessica
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar