UngInfo svarar
Hej,
Tack för din fråga. Det är svårt att förstå sig på hur våra känslor fungerar ibland och tyvärr är det inte så lätt att styra dem, utan de lever sitt eget liv. Känslor kan även ändras snabbt, vilket kan göra att vi ibland kan ha svårt att hänga med och förstå oss på oss själva. Känslor är något som finns i kroppen eller i sinnet. Man kan bli bättre på att förstå sig själv och sitt handlande om man kan och vågar lyssna noga på hur man känner. Genom att identifiera sina egna känslor är det också lättare att förstå andra och deras känslor, alltså känna empati.
Du beskriver att du känner starkare känslor för den andra killen. Det är helt normalt att känna så, och igen är det flera känslor på en gång som kan göra det komplicerat. Kanske din förtjusning till den första killen har svalnat och är mera vänskapskänslor, medan du har starkare känslor (förtjusning) som väckts för den andra. Du kan ju tycka om de båda två, men på olika sätt. Om du är rädd för att det skall bli missförstånd och undvika att någon blir sårad, så är det bästa att förklara dina känslor för dem. Kanske den andra killen känner likadant för dig med.
Alla känslor är tillåtna och det är inte fel att ha olika slags känslor. Men det är inte bra att dölja sina känslor, för det påverkar vårt sinnestillstånd och kan minska välbefinnandet. Redan att kunna acceptera att de egna känslorna finns och identifiera de känslor som man haft under dagen är en värdefull emotionell färdighet.
Ibland kan det också hjälpa att tala med en kompis eller någon annan om situationen, de kanske kan ge bra råd som ser situationen från en annan synvinkel. Om det känns som att situationen blir för jobbig och du gärna skulle tala med någon utomstående så finns det följande tjänster som du kan kontakta på svenska om du vill: Man kan ringa den nationella kristelefonen som betjänar på svenska på numret 09 25250112 och Ärligt talat chatten hittar du på https://arligttalat.fi. Just nu erbjuder även många hjälp på distans. På Krisjouren för unga erbjuder vi nu samtalsstöd på distans via videosamtal, telefon eller chatt. Mera information finns på vår hemsida https://www. helsingforsmission.fi/ungdomar .
Hälsningar,
Lina Kaivos
krisarbetare
Krisjouren för unga vid Helsingfors Mission
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar