
Läkare Heidi svarar
Hej! Det kan vara bra att kolla upp blodsockret igen på hälsocentralen och eventuellt ta flera prover för att reda ut varför det sjunker så pass lågt efter måltid. När man intar mat stiger ju normalt blodsockret och då ska insulinet "möta upp" så att det inte stiger allt för högt. Vid diabetes har man sänkt insulinproduktion eller sänkt insulinkänslighet vilket gör att blodsockret blir högt. En möjlighet är att du vid dessa episoder av någon orsak har en för stor frisättning av insulin och därför sänks blodsockret mer än nödvändigt. Det finns också något som kallas "dumping", som kan ske tidigt efter måltid eller lite senare (det är "sen dumping" som också kallas reaktiv hypoglykemi) . Detta fenomen uppstår oftast hos gastric bypass-opererade (men kan uppstå hos andra också) och beror på att maten från magsäcken "dumpas" för fort ner till tunntarmen. Detta gör att man kan bli trött, skakig, yr, svettig med mera. För att motverka hypoglykemi kan man ha med sig tabletter med druvsocker som snabbt får upp blodsockret igen men man kan också se över sina måltidsvanor för att förhoppningsvis kunna motverka att det sker från första början. Dumping uppstår oftare efter stora, kolhydratrika (snabba kolhydrater), fettrika måltider. Man kan alltså testa äta mindre måltider men istället oftare, undvika sötade läskedrycker och annat "rent" socker till maten och välja fullkornsprodukter framför exempelvis vit pasta och vitt bröd som kan höja blodsockret snabbare.
Hoppas dessa tips kan hjälpa och som sagt träffa gärna en läkare om du inte har gjort det så att man kan se om man behöver göra ytterligare utredningar eller ej!
/Heidi
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar