
Nina svarar
Hejsan!
Dina symtom som du beskriver så passar bra in på olika typer av ångest, så det kan hända att diagnosen GAD (generaliserat ångestsyndrom) skulle passa in på dig. För att få veta om du har GAD så kan du antingen kontakta studenthälsovården (om du studerar) eller din egen HVC. Då kommer du antagligen först att få träffa en sjukskötare eller hälsovårdare som du får prata med om dina besvär. Du kan berätta för dem att du önskar att få gå och prata med en terapeut eller en psykolog. I praktiken är det inte så jättestor skillnad på en psykolog och på en terapeut. För att få göra det så krävs det oftast en så kallad remiss samt en diagnos, så du kommer antagligen få en tid till en läkare också eftersom det bara är läkare som får göra det. Till honom eller henne får du igen berätta om dina besvär så att hen kan ta ställning till hur ni ska gå vidare. Läkaren bestämmer bland annat om du kan gå i långvarig eller kortvarig terapi och ifall det kunde hjälpa med någon medicin. Medicin fungerar alltid bäst i kombination med terapi, och i många fall räcker det bara med terapi. Ibland måste man träffa läkaren flera gånger och fylla i några tester för att hen ska kunna ta ställning till vad som är bäst att göra.
När jag var yngre hade jag själv stora problem med bland annat GAD och för mig hjälpte det väldigt bra med KBT-inriktad terapi samt meditation och mindfulness. Min läkare jag träffade då bestämde att jag skulle få stöd för psykoterapi från FPA för att kunna gå i långvarig terapi. Före det hade jag gått i samtalsterapi hos skolkurator och på HVC. Det finns också massor med böcker som kan hjälpa, t.ex flera som är skrivna av Anna Kåver eller Åsa Nilsonne.
Tack vare det har jag nuförtiden väldigt sällan symtom på GAD, så jag vet med personlig erfarenhet att det går att göra det mycket lättare!
Kram,
Nina
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar