Orolig och ängslig

16.11.2021
Hej, hela mitt liv (så länge jag kan minnas) har jag varit väldigt orolig,ängslig,nervös osv. Ja är nu vuxen och har accepterat att de är en del av min personlighet, men känner ändå mer eller mindre varje dag att mina tankar o känslor gör det svårt att hantera vardagen och livets alla utmaningar. Ja har länge tänkt på att söka hjälp men känner att det inte är nödvändigt eftersom ja inte vet något annat än det jag alltid känt. Jag klarar ju vardagen, med en klump i magen och oro tankar som snurrar på 24/7. Ja har alltid också känt att jag är lite annorlunda och är väldigt intresserad i olika diagnoser, så har gjort en massa online tester på t.ex. generaliserad ångest och de tester har stämt in väldigt bra på mig. Något är som de inte skall vara, men ja vet ju inte heller hur det är att leva annorlunda än såhär? Går det enns att göra något ifall ja skulle ha generaliserad ångest? Och hur isåfall skulle en sådan utredning gå till? Sen undrar jag också ifall jag skulle söka hjälp till någon psykolog eller terapeut, vad är skillnaden på på dem och hur jobbar de?
54799087 10216367434411764 6727552389231935488 o

Nina svarar

25.11.2021

Hejsan!

Dina symtom som du beskriver så passar bra in på olika typer av ångest, så det kan hända att diagnosen GAD (generaliserat ångestsyndrom) skulle passa in på dig. För att få veta om du har GAD så kan du antingen kontakta studenthälsovården (om du studerar) eller din egen HVC. Då kommer du antagligen först att få träffa en sjukskötare eller hälsovårdare som du får prata med om dina besvär. Du kan berätta för dem att du önskar att få gå och prata med en terapeut eller en psykolog. I praktiken är det inte så jättestor skillnad på en psykolog och på en terapeut. För att få göra det så krävs det oftast en så kallad remiss samt en diagnos, så du kommer antagligen få en tid till en läkare också eftersom det bara är läkare som får göra det. Till honom eller henne får du igen berätta om dina besvär så att hen kan ta ställning till hur ni ska gå vidare. Läkaren bestämmer bland annat om du kan gå i långvarig eller kortvarig terapi och ifall det kunde hjälpa med någon medicin. Medicin fungerar alltid bäst i kombination med terapi, och i många fall räcker det bara med terapi. Ibland måste man träffa läkaren flera gånger och fylla i några tester för att hen ska kunna ta ställning till vad som är bäst att göra.

När jag var yngre hade jag själv stora problem med bland annat GAD och för mig hjälpte det väldigt bra med KBT-inriktad terapi samt meditation och mindfulness. Min läkare jag träffade då bestämde att jag skulle få stöd för psykoterapi från FPA för att kunna gå i långvarig terapi. Före det hade jag gått i samtalsterapi hos skolkurator och på HVC. Det finns också massor med böcker som kan hjälpa, t.ex flera som är skrivna av Anna Kåver eller Åsa Nilsonne.
Tack vare det har jag nuförtiden väldigt sällan symtom på GAD, så jag vet med personlig erfarenhet att det går att göra det mycket lättare!

Kram,

Nina

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag och mina kompisar tror att en av vår kompis kan ha ätstörningar, vi har märkt att hon äter knappt något i skolan och hon har blivit betydligt smalare. Vad ska jag göra?
Läs mera

Jag har fått ett litet utslag någon stans vid min armbåge och den har inte fari iväg.
Läs mera

Hej, jag har använt vape i en tid nu och vill sluta. Nu vet jag ju inte om mina lungor har tagit någon skada redan men det är jyst därför jag slutar så att det inte skall hända, eller blir värre. Så o...
Läs mera

Hej! Jag är förkyld och ska snart på resa. Hur kan jag bli frisk snabbt??
Läs mera