Våldtäkt

30.01.2025
Detta är hypotetiskt, Jag är en 14 årig tjej som blev våldtagen förra i augusti 2024 av min dåvarande pojkvän, han hade ljugit att han var 15 fast han egentligen var 18 nu 19. Jag har inte vågat ta det här till polis för att jag vill inte att min pappa ska känna att han misslyckats i att skydda mig. Jag undrar ungefär vilken nivå av straff den som begick brottet skulle kunna få och också ungefär vilken summa jag skulle kunna få i skadestånd om jag skulle anmäla. Linn
Nathalie Wingren foto

Brottsofferjouren Nathalie Wingren svarar

11.02.2025

Hej på dig!

Jag ska försöka svara så gott jag kan på dina frågor, men det är bra att komma ihåg att det är väldigt många saker som spelar in på straff, skadestånd osv. så mina svar är endast riktgivande eftersom varje situation och alla våldtäktsdomar ser lite olika ut.

Om vi börjar med straffen så säger lagen att någon som har samlag med ett barn under 16 år kan dömas för våldtäkt mot barn och straffet är fängelse mellan två till tio år. Om det handlar om en våldtäkt där offret är över skyddsåldern 16 år så är straffet fängelse mellan ett och sex år. Det är många olika saker som spelar in på hur långt fängelsestraffet blir. T.ex. beror det på om våldtäkten hänt en eller flera gånger, hur det gick till, om offret fick skador osv. Åldern spelar också roll och det ses som allvarligare om offret har varit ungt, och åldersskillnaden spelar också roll. Om vi tar detta fall som du beskriver så är åldersskillnaden ganska stor om en person är 14 och den andra 18, om gärningspersonen dessutom har ljugit om sin ålder så kan det ge ett strängare straff. Såklart kan det vara en våldtäkt också fast man är tillsammans med gärningspersonen, men det är t.ex. inte automatiskt en våldtäkt om en 18 åring och en 14 åring har sex med varandra om båda vill och båda förstår vad de går med på. Men som sagt om rätten anser att åldersskillnaden är för stor och om man som 14-åring inte riktigt förstått vad man gått med på så kan det iallafall dömas som en våldtäkt.

Det är nästan omöjligt att säga hur mycket det går att få i skadestånd, det finns en guide (HEVA) som ger riktlinjer om hur mycket det går att kräva för olika brott. I en rättegång så är det en jurists jobb att kräva skadestånd och försöka hjälpa en att få den summa man har rätt till. För en våldtäkt ligger summorna mellan 2 000 – 16 000 €, och samma sak här så beror det på många olika saker hur stor summa offret kan kräva. Det beror också här på hur många gånger det har hänt, om våld har använts, ålder osv.  Det är viktigt att veta att det är långt ifrån alltid man får den summan man vill ha och kräver.

För att något ska bli dömt i rätten, dvs. för att gärningspersonen ska få ett straff och för att offret ska få ersättning (skadestånd), så behövs bevis. Bevis kan vara att man har besökt en hälsocentral eller annan vårdinrättning och har läkarrapporter, det finns rapporter eller anteckningar från kurator eller psykolog som man berättat om händelsen åt, det finns kompisar eller andra anhöriga som man kort efter händelsen har berättat åt vad som hänt osv. Det kan också vara meddelanden där gärningspersonen erkänt vad som har hänt eller liknande. Det är bra att anmäla händelsen så fort som möjligt efter att det har hänt. Ibland finns det varken bevis eller offret kommer fram till först långt senare att hen vill anmäla, och såklart går det ändå att anmäla ett brott. Men man behöver vara beredd på att fallet kanske läggs ner, och det blir varken straff eller skadestånd om det inte kan bevisas på något sätt förutom offrets berättelse. Det brukar kallas ord mot ord ifall båda har olika versioner av händelsen och det inte finns något annat bevis, i sådana situationer är det svårt att döma någon för brott. Däremot ska man komma ihåg att fast det inte finns bevis eller om polisen avslutar undersökningen, så är en våldtäkt alltid en våldtäkt och det betyder inte att t.ex. polisen eller rätten inte tror på en utan det handlar nästan alltid om att det är för svårt att bevisa vad som har hänt. Det brukar iallafall hjälpa en att komma vidare från händelsen, och sällan brukar någon ångra att de har anmält fast det inte går vidare till rätten och personen inte blir dömd.

Du skriver att frågan är hypotetisk, men om det finns någon sanning i frågan så hoppas jag att du eller den som isåfall har blivit utsatt får hjälp och stöd. Alla våldtäkter som skett där offret är under 18 borde enligt lag anmälas, och som jag skrev tidigare så hjälper det en med ens bearbetning och att komma vidare från händelsen att göra en anmälan. Ingen ska behöva bära en sån här sak för att man är rädd att någon annan ska känna sig misslyckad, jag tror nog att en förälder skulle känna sig ännu mer misslyckad om ens barn känner att hen inte vågar berätta.

Om du har mer frågor eller tankar om detta får du väldigt gärna ta kontakt med mig på e-post nathalie.wingren@riku.fi eller direkt på min nummer (ring, sms, whatsapp) 044 0371050 på vardagar mellan kl. 8-16. Det går också att ringa anonymt på vår jourtelefon 116 006 på vardagar kl. 12-14 på svenska eller chatta med oss på arligttalat.fi på måndagskvällarna mellan kl. 19-22.

 

Bästa hälsningar,
Nathalie Wingren
Brottsofferjouren Österbotten

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

va kan man få för böter/straff om man har en 125cc motor fast man bara har am120 kort
Läs mera

Får man böter/ något straff om man kör i trafiken, blir stannad och inte har med sitt körkort?
Läs mera

Vem är det som betalar böter om jag kör med mopo/ mönkki och har en kompis som sitter på med mig utan hjälm. Är det jag som kör eller är det den som sitter på?
Läs mera

Hur stora böter om man kör ett oregistrerat fordon på allmän väg?
Läs mera