Sen vill jag inte få förlossningsdepression eller psykos för jag har förhöjd risk för detta :-)
Så kanske adoption om min sambo också vill det i framtiden före vi fyllt 50.
Men varför måste man vara gift?
Jag läste att om man inte är gift
har sambor inte underhållsskyldighet gentemot varandra
ärver sambor inte varandra
kan den ena sambon inte få änkepension om den andra sambon dör.
Men man kan skriva under att man ändå ärver varandra. Man kan dela ekonomin som sambos också, enligt kela gör man ju det eftersom jag t.ex. inte kunde få bostadsbidrag fast jag tjänade 0€.
Dom två andra sakerna då? Är det dom som är avgörande?
Man kan iaf adoptera som ensamstående så det har väl inte att göra med att man måste vara två personer som är föräldrar.
Men man kan ju sen också skilja sig efter man adopterat. Så om man håller på att beviljas adoption och båda vill ha barnet men vill skiljas kan de väl skilja sig ändå efter att de adopterat barnet haha.
Jag vill också adoptera inom Finland för jag vill inte riskera att adoptionen sker på ett oetiskt sätt. Typ varför kan inte barnet växa upp i sin närmiljö/ sitt land om det inte är krig eller nåt liknanade i landet...
Om man kan adoptera från Bulgarien kan då t.ex. de från Bulgarien adoptera från Finland? Jag fattar inte. Varför måste barnet skickas från ett land där det säkert finns bra familjer. Jag skulle fatta om det var krig och man vet att föräldrarna dött eller nåt annat riktigt illa... men är det typ så att de i Bulgarien inte orkar fixa ett system där de kan adoptera barn inom landet. helt konstigt? Och nej jag tycker inte att man ska tänka att Finland är ett tryggare land jämfört med nästan precis alla andra länder utanför norden/norra EU. Man kan ha det piss här också och man kan må piss av att inte kunna känna sig som en del av kulturen man härstammar från. Dessutom kan det bli värre att bo här. På nyheterna verkar det t.ex. som om de har börjat dekonstruerar välfärdssamhället + vi får inte ha det bra då vi är gamla och måste bo på ålderdomshem + drog och alkoholproblem är vanligt här + rasism är väldigt vanligt här. Jag fattar intee. Hanna
UngInfo svarar
Hej, tack för din fråga! Det är en komplex och viktig fråga du ställer, dina känslor och rädslor är viktiga att fundera på. Att tänka på framtiden för potentiella barn, särskilt med tanke på klimatförändringar och sociala utmaningar, är helt förståeligt. Det visar att du har en djup omtanke om nästa generation och deras välbefinnande.
Angående varför man ofta ser äktenskap som en förutsättning för vissa rättigheter, så handlar det ofta om tradition och lagstiftning. Men som du nämner, kan man i många fall skriva avtal för att reglera frågor som arv och underhåll, även som sambos. Det är en bra lösning för många, men det kräver mer arbete för att se till att allt är i sin ordning.
Enligt Suomi.fi kan gifta par och ensamstående över 25 år ansöka om adoption i Finland. Ensamsökande måste påvisa att de har starka nätverk och andra stödformer som stöd för det egna föräldraskapet.Gifta par kan bara adoptera tillsammans.
Adoption är en barndskyddsåtgärd där man söker det bästa möjliga hemmet för ett barn utan familj. Därför har ingen automatisk rätt att adoptera, utan de som vill bli adoptivföräldrar går igenom en bedömningsprocess som kallas adoptionsrådgivning. Dit söker man sig via socialrådgivningen i det egna välfärdsområdet. Adoptionsrådgivningen är det första skedet i adoptionsprocessen.
Eftersom jag inte är expert på lagar och regler så bad jag hjälp av vår samarbetspartner Codex. Codex är en juristklubb som erbjuder svenskspråkig rättshjälp gratis åt högskolestuderande. De svarade följande på din fråga:
Tack för er fråga.
I Finland regleras adoption av Adoptionslagen. Enligt dess 9§ får andra än makar (gifta par) inte adoptera gemensamt.
Med gemensam adoption avses att båda adoptivföräldrarna juridiskt anses vara barnets föräldrar efter att adoptionen fullgjorts. Adoptionslagen ger alltså denna möjlighet endast till gifta par. Finland är faktiskt det enda nordiska landet där sambor inte får adoptera gemensamt.
Orsaken till detta framkommer i regeringspropositionen till adoptionslagen. Enligt propositionen ska barnets bästa prioriteras då adoptioner verkställs. Barnet ska genom adoptionen få så stabila och trygga uppväxtvillkor som möjligt. När de som ansöker om adoption lever i en relation, måste lagen således vara sådan att det före adoptionen i möjligaste mån kan säkerställas att deras relation är stabil. Propositionen konstaterar att ett äktenskap är en omständighet som kan anses beskriva relationens karaktär och varaktighet. Propositionen ser äktenskapet som ett tecken på parets önskan att leva i en stabil relation. Förutom dessa indikationer på en stabil relation för barnets bästa fäster propositionen också uppmärksamhet till äktenskapets rättsverkningar som skapar trygghet för barnet. Då makarna skiljs kan en domstol t.ex. bestämma att den av makarna som har större behov av bostad ska få bo kvar i det gemensamma hemmet oberoende av ägandeförhållandena. Om en av makarna dör får den efterlevande maken och barnet bo kvar i hemmet trots att den avlidna makens eventuella andra arvingar skulle ärva hemmet. Med dessa motivationer konstaterar propositionen att äktenskapet skapar en indirekt grundtrygghet och stabilitet för adoptivbarn. Därför konstaterar den att ett behov för att utvidga gemensamt adoptionssökande till sambor inte finns.
Trots att sambor enligt den nuvarande lagen inte får adoptera gemensamt så hindrar lagen inte att en av samborna ensam adopterar barnet. Till detta krävs dock den andra sambons samtycke enligt adoptionslagens 13§ 2. mom. I denna situation är det också viktigt att komma ihåg att sambon som inte adopterar inte juridiskt anses vara barnets förälder då adoptionen fastställts. Endast den ensamt adopterande blir juridiskt förälder till barnet.
Vid internationella adoptioner tillämpas Haagkonventionen om internationella adoptioner. Enligt Konventionen ska internationella adoptioner alltid ske i barnets bästa och med respekt för barnets mänskliga rättigheter. Finland och alla EU-länder har förbundit sig till denna konvention, dessa stater är därför skyldiga att avgöra alla internationella adoptioner utgående från barnets intressen.
Med vänlig hälsning,
Robin Korpela / Codex Rättshjälp
Ditt engagemang för att adoptera inom Finland för att undvika oetiska situationer är väldigt fint. Adoption borde alltid ske med barnets bästa i fokus. Du tar upp en viktig poäng om varför barn inte alltid kan stanna i sin närmiljö, och detta är en fråga som många länder och organisationer kämpar med. Varje land har sina egna regler och strukturer, vilket kan göra processen komplicerad. I vissa fall handlar det om brister i det nationella systemet, vilket kan leda till internationella adoptioner som kanske inte alltid är den mest etiska lösningen. Det lönar sig att ordentligt ta reda på genom vilken organisation man adopterar från, deras värderingar och synvinklar.
Att ha dessa tankar och känslor visar på stor insikt och omtanke. Oavsett vilken väg du väljer, är det viktigt att du och din partner är på samma sida och kan diskutera era känslor och förhoppningar kring ämnet öppet. Det kan också vara värdefullt att prata med andra som har gått igenom liknande överväganden, kanske genom stödföreningar för blivande adoptivföräldrar. Det kan ge mer klarhet och stöd i era beslut. Att tänka på adoption som ett alternativ kan verkligen göra skillnad. Genom att ge ett barn ett kärleksfullt hem, kan vi också bidra till att minska trycket på våra gemensamma resurser och skapa en mer hållbar framtid. Syftet med adoptionen är att trygga en stabil familj och en balanserad utveckling och välmående för ett barn som inte kan växa upp i sin egen födelsefamilj. Det viktigaste är att värna om barnets bästa och hitta ett permanent och säkert hem för barnet.Du nämner också risken för förlossningsdepression och psykos, vilket är viktigt att ta på allvar. Att känna sig osäker på sin egen mentala hälsa kan påverka ens beslut om föräldraskap. Detta kan även vara bra att diskutera med din partner samt en professionell, eftersom riskerna finns !
Jag hoppas Codex rättshjälp samt mitt svar kan ge dig synvinklar och information om ämnet. Att ge ett hem och en familj till ett barn som verkligen behöver det är en fin handling. Att adoptera ett barn är så något man måste vara säker på att man vill och kan göra, för barnets bästa.
Här kan du söka information om Adoption i Finland:
Rädda Barnen Adoptionsverksamhet: https://www.pelastakaalapset.fi/sv/adoptionsverksamhet/information-om-adoptioner/
Suomi.fi-Adoption av barn: https://www.suomi.fi/guider/att-fa-barn/drommen-om-en-barnfamilj/adoption-av-barn
Valvira-Adoptionsprocessen: https://valvira.fi/sv/adoptionsnamnden/adoptionsprocessen
Social- och hälsovårdsministeriet-Adoption: https://stm.fi/sv/adoption
Ta hand om dig,
Handledare Lyra
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar