Abort

13.03.2011
Kan du berätt om abort? är det farligt för kvinnan m.m?
25.11.2011

Hejsan


Abort innebär att graviditeten avbryts. Du har rätt att få abort, men det kan vara ett svårt beslut. Det är bra om du pratar med någon du har förtroende för. Det finns olika metoder beroende på hur långt du gått i graviditeten. Risken för komplikationer är mindre ju tidigare aborten görs. Det finns flera mottagningar som kan hjälpa dig i processen och med själva aborten.

Vilken abortmetod som används beror på vad som är bäst för kvinnan, och den väljs alltid i samråd med kvinnan så långt som det är möjligt.

Bästa sättet att undvika riskerna med oönskade graviditeter och aborter är att använda preventivmedel eller sexuell avhållsamhet. Om en preventivmetod har misslyckats för att man glömt ta ett p-piller eller kondomen hanterats fel, så är det möjligt att inom 72 timmar med ett akut-p-piller förhindra att en graviditet uppstår genom att förskjuta ägglossningen. Har ägglossningen redan ägt rum fungerar inte akut-p-pillret. Den här typen av läkemedel har ibland felaktigt benämnts som abortpiller, men det stämmer inte. Akut p-piller kan inte avbryta en påbörjad graviditet utan bara förhindra graviditet.

Om en graviditet uppstått och kvinnan önskar avbryta den är det bättre ju tidigare i graviditeten avbrytandet utförs. Laglig abort är mycket säkert och riskfritt oavsett när i graviditeten man gör den, men går snabbare och enklare ju tidigare i graviditeten det är. Graviditetslängden kontrolleras först med ultraljudsundersökning.

Innan en abort genomförs tas alltid klamydiaprov, ibland tas också andra prover. Detta är för att förhindra att en ev. klamydiainfektion får fäste i livmodern efter aborten och orsakar livmoder- eller äggledarinflammation (endometrit eller salpingit). Legala aborter är idag mycket säkra och de flesta komplikationer beror på en obehandlad sexuellt överförbar infektion.

Metoder som används är medicinsk eller kirurgisk abort. Vid tidig graviditet, upp till graviditetsvecka 8+6, är medicinsk abort vanligast. Detta anses vara den säkraste formen av abort eftersom kroppen lättare stöter ut graviditeten ju tidigare den är.

Fram till vecka 13+6 är det även möjligt för kvinnan att genomföra en kirurgisk abort. Detta sker antingen i narkos eller med lokalbedövning.

Vid medicinsk abort tar kvinnan hormontabletter (antiprogesteron) som förhindrar att graviditeten fortsätter då det graviditetsbevarande hormonet blockeras. Livmoderhalsen mjukas även upp. Två till tre dagar senare behandlas kvinnan med ett läkemedel som drar ihop livmodern och stöter ut livmoderinnehållet. Det kan göra ont när livmodern drar ihop sig varför kvinnan får smärtlindring samtidigt som de första tabletterna. Efter tablettintaget uppstår blödning, andra vanligt förekommande biverkningar är smärta, illamående och andra problem med magtarmkanalen[2]. I regel kommer kvinnan till en gynekologisk mottagning för att få den första tabletten och kommer sedan ett par dagar senare till avdelningen för att få mera tabletter där.

Medicinsk abort kan göras till och med graviditetsvecka 8+6.

Kirurgisk abort görs fram till och med graviditetsvecka 13+6 (men är vanligast innan graviditetsvecka 12) och går ut på att man tömmer livmodern genom vakuum. Behandlingen inleds med att inta läkemedel som mjukar upp livmoderhalsen ett par dagar innan aborten. Man använder lokalbedövning eller narkos för att via slidan föra in ett instrument som man använder för att tömma livmodern. Operationen tar bara några minuter och utförs av en gynekolog. Hela proceduren tar oftast en dag då kvinnan får stanna för observation efter aborten.

Efter aborten kan kvinnan blöda som en mensblödning upp till 4 veckor. Mensen kommer i regel inom 2-4 veckor. Under den tiden blödningen pågår skall kvinnan undvika samlag, simning och tamponganvändning på grund av infektionsrisken. I.o.m. att det finns ett sår i livmoderväggen där moderkakan suttit är kvinnan mer känslig för infektioner än vanligt.

Efter ca 7 veckor tar kvinnan ett blodprov, där man kollar halten av s.k graviditetshormon, för att se om avbrytandet lyckades eller inte.

När det gäller psykiska besvär på grund av en abort visar undersökningar att det är situationen före aborten som påverkar den psykiska hälsan, inte själva abortingreppet. En kvinna som är övertygad om att abort är det bästa beslutet får sällan problem efter aborten. De känslor av nedstämdhet som vissa kvinnor upplever kan oftast relateras till en normal sorgereaktion. Några få kvinnor får allvarligare psykiska besvär efter aborten, men dessa kvinnor har ofta en benägenheten för psykiska problem redan innan.

I dag är det mycket ovanligt med komplikationer i samband med aborter. Men trots alla försiktighetsåtgärder händer det att kvinnor blir sterila till följd av abort. Det kan då handla om att aborten gett upphov till en äggledarinflammation, som i vissa fall kan leda till sterilitet.

Några få procent av de som gör abort får en livmoderinfektion, vilket dock inte påverkar möjligheterna att få barn.

Klamydia ligger bakom betydligt fler steriliteter. Hälften av all kvinnlig barnlöshet är orsakad av följder efter klamydia. Klamydiatest före en abort räddar därför många kvinnor från sterilitet.

Hoppas du fick svar på din fråga!

Mvh, barnmorskan Kristiina

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej bästa Tessi! Jag tog norlevo för två månader sen och sista vecka februari tog jag sockerpiller på min p piller så se jag om mens kommer ( mens kom) och i mars mens kom inte och idag det är mitt ...
Läs mera

Varför kan man inte skippa mensen hela tiden nör man använder p piller eller p plåster? Det ör ju inte en riktig mens och på google står det att man kan men ni säger att man inte ska göra det varför?
Läs mera

Är det normalt att inte få sin mens när man går på p-piller efter som jag är på min 3 karta nu och har inte alls fått min mens under de 2 senaste kartona är ny med p-piller. Förut hadde jag svår mens
Läs mera

Hej, jag undrar vilka mediciner man inte får ta med p-piller?
Läs mera