En av mina kompisar mår väldigt psykiskt dåligt och hon har gjort det nu över 1 år och hon har även fått självmordstankar på sistone och har det väldigt svårt. Några av orsakerna är bl.a. att hon ser sig själv som "ful", "fet", "för lång", hon avskyr sin kropp och utseende så mycket att hon helt slutat att bada på somrarna och att umgås med folk för hon tror att folk pratar illa om hur hon ser ut osv. Hon har också slutat att äta ordentligt med mat och numera mår jätte illa varje dag för hon får för lite mat i sig. Hon får också väldigt ofta panik attacker och tungt att andas pga. hur hon mår. Det finns också många många fler orsaker men känner att det blir för mycket att dela.
Jag och mina andra kompisar vet om detta och vi är verkligen super lessna och har försökt att prata med henne och gett henne råd men inget ser ut att fungera.
Hur ska vi hjälpa henne för det börjar verkligen gå för långt?!
Anonym:)

Ungdomskoordinator på FinFami Österbotten Lovisa svarar
Hej,
Tack för din text, och att du delade med dig.
Det låter som att din kompis kunde behöva prata med någon om hur hon mår. Ingen ska behöva gå omkring och må psykiskt dåligt, och ha självmordstankar. Vi alla är bra precis som vi är, oavsett hur vi ser ut.
Har du försökt att prata med henne om att gå tillsammans till skolans kurator/psykolog? Det kan vara ett tungt steg att gå och söka hjälp första gången, och det kan hjälpa en om man har en kompis med sig. Det kan hända att din kompis först inte vill gå till någon professionell och prata, kanske ifrågasätter hur en professionell skulle kunna hjälpa henne. Och det är klart, det kan ta ett tag innan man t.ex. hos en kurator känner att det hjälper en att prata med kuratorn. Men terapi och att prata med en professionell kan ofta ta tid, det kan ta flera besök innan man börjar hitta sig själv i den situationen. Det är helt normalt att prata med en professionell om man mår psykiskt dåligt, och det är också normalt att det tar ett tag innan man känner att terapin/stödsamtalen hjälper. Om man jobbar som kurator/psykolog/terapeut så är man utbildad inom att stödja andra, och de har flera olika metoder som de kan hjälpa t.ex. din kompis på. Det handlar inte alltid bara om att prata, utan att göra olika övningar för att hitta bästa sättet att stödja personen på. Den professionella vill att personens bästa, oavsett vilken sorts problematik man bär på.
Om din kompis vill börja med att prata med någon anonymt, så kan du också tipsa henne om stödtjänster som finns online. T.ex. www.arligttalat.fi och https://www.sekasin.fi/sv/, där professionella finns tillhands stora delar av dygnet. De som sitter i chattarna finns tillhands för de som vill prata med dem, och de dömer inte, oavsett vilken sorts problematik man tar upp med dem.
Till sist, kom ihåg, det är inte på ditt huvudansvar att rädda din kompis. Det du kan göra som kompis är att finnas till hands för din kompis som mår dåligt (så pass mycket som du själv är bekväm med) och att tipsa henne om varifrån hon kan få hjälp. Det ligger på vuxenvärldens ansvar att stödja henne. Och kom också ihåg att också du har rätt att prata med en professionell om hur du mår.
Ta hand om dig!
Hälsningar
Lovisa
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar