Lärare

29.12.2014
Hej jag går på gymnasie tvån. Jag skulle villa bli ämneslärare för högstadie eller/ och gymnasie elever. Jag skulle villa lära ut ämnen som biologi, geografi och historia. Vilka ämnen borde jag skriva i studenten då? Och vad har jag för alternativ efter gymnasiet. Skulle even vilja studera utomlands i typ 6månader till 1år eller något dylikt. Tack för svar och gott nytt år! Ojoj

"Storerbror" André svarar

Studiehandledaren Siv-Britt svarar

Studiehandledaren Pia svarar

29.12.2014

Hej!

Mitt tips är att du ska fundera vilket av dessa ämnen som är det intressantaste för dig. Vilket ämne vill du läsa som huvudämne då du vidareutbildar dig? Om det är geografi skulle jag råda dig att satsa på geografi, är det historia tycker jag du ska satsa på det i stället. Då man studerar till ämneslärare studerar man ett ämne som huvudämne medan man studerar övriga ämnen man vill börja undervisa i som biämnen. Med tanke på framtiden är det inte så stor skillnad vilket ämne som är ditt huvudämne, men med tanke på din studietid spelar det en viss roll eftersom du läser mera kurser i huvudämnet än i biämnet. Därför råder jag dig att välja det ämne som är mest intressant för dig själv. Förstås anser jag också att du ska skriva det ämnet i realprovet.

Med tanke på ämneskombinationen vill jag ge dig lite att fundera över, nämligen arbetsläget. Jag är själv utbildad historielärare och jag vet att jobbläget just nu är bedrövligt. T.o.m. i Helsingforstrakten är det relativt svårt att få en tjänst som lärare i historia. Hur det ser ut för lärare i biologi och geografi vet jag dock inte. Jag skulle råda dig att prata med din studiehandledare om det här problemet. Hen kan säkert bättre svara på den frågan.

Med tanke på utlandsstudierna behöver du knappast oroa dig. Så gott som alla universitet brukar erbjuda sina studerande utlandsmöjligheter (programmen är oftast ett halvt eller ett år). Dessa finansieras ofta via olika fonder och utbytesprogram. Huvudsaken är att du planerar och besluter dig för när och vart du vill åka.

Med vänlig hälsning,

André

Här kommer mera svar från våra studiehadledare:

Om du ska bli ämneslärare är det klokt att fundera på vilka ämnen som "passar ihop". D.v.s. vilken kombination som passar i en kommande anställning. Och naturligtvis - satsa på de ämnen du tänker studera. Studentvitsorden kan ge dig tilläggspoäng vid ansökan och dessutom kan kurserna ingå in ett eventuellt inträdesprov. Åbo Akademi och Helsingfors universitet ger undervisning helt eller delvis på svenska. Det med utlandet löser sig automatiskt - universiteten har samarbete med universitet i utlandet.

Sippan och Pia

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Vad har studerande som sluppit in till psykologi vid åbo akademi i snitt skrivit för vitsord i studenten, kan man hitta info på det någonstans? T.ex realämnen, språk, engelska, matte , psykologi. Behö...
Läs mera

Hej,

För att få behörighet att arbeta som socialarbetare krävs ju mer än enbart socionom studier. Får man, om man går högre YH som socionom denna behörighet, eller måste man läsa på universitet?
Läs mera

Hej, jag blir student nu i vår och har redan sökt till universitet. Jag har börjat fundera på om mina val av studier faktiskt är rätt (skriver i hemliga rutan) eller om det är min ätstörning som ”styr...
Läs mera

Hej, var kan man se antagnings resultatet till Helsingfors universitet (svenska medicin linjen) 2025/2024? Hur många brukar söka och hur många får plats med gymnasie betyg/ urvalsprov?
Läs mera