
Magister i Vuxenpedagogik, Elev- och studiehandledare Patricia svarar
Hej!
Om du inte är student (har tagit studentexamen), kan du ta dig vidare till lämplighetsprovet endast via urvalsprovet VAKAVA.
I och med att du har en yrkesinriktad grundexamen måste du därför delta och bli godkänd i urvalsprovet för att sedan kunna bli kallad till lämplighetsprovet (intervjun). Ta inte för stor stress över urvalsprovet, jag tror säkert att det går bra om du är motiverad.
HÄR kan du läsa om hur urvalsprovet såg ut år 2020. Första året som provet ordnades på det nuvarande sättet.
Jag personligen ser på saken som att när en får en yrkesinriktad grundexamen så får en redan ett yrke. De som läser på gymnasiet får inte något yrke utan gymnasiestudierna fungerar mer som förberedande utbildning för kommande akademiska studier på Universitet. De som går på gymnasium har både ett avgångsbetyg, precis som ni får från yrkesskolan, men de skriver ytterligare studentexamensprovet (minst 4 ämnen) på det för att där visa på sin kompetens för akademiska studiefärdigheter.
De som läser KOMBI-studier (som du kanske hört talas om) får både ett yrke, ett avgångsbetyg och studentexamensbetyg.
Även om man som student från ett gymnasium eller genom KOMBI-studier skriver studentexamen (som idag kräver ganska mycket) så betyder det inte automatiskt att man slipper in till en högskola. Som jag skrev tidigare så bör studenterna också komma upp i ett visst antal poäng (57 för pedagogik) för att automatiskt kallas till lämplighetsprovet. Gör de inte det så bör de precis som du också skriva urvalsprovet för att komma in.
Hoppas du fick svar på dina frågor och ta inte för stor stress för urvalsprovet!
Med vänliga hälsningar,
Patricia Donner
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar