
Specialsjukskötare i psykiatri Diana svarar
Hej,
Tack för din fråga om hur man påbörjar en utredning av autism och vad det innebär! Hur man påbörjar och genomför en utredning av autism beror först och främst på hur gammal man är. Nu kan jag inte svara på hur långt ner i åldern man kan påbörja en sådan utredning, men om vi koncentrerar oss på Decibels målgrupp i mitt svar.
Orsaken till varför åldern spelar in är för att det inte är så vanligt idag att autism går oupptäckt, men det händer och då behöver man veta vart man vänder sig. I allmänhet så har Decibels målgrupp antingen skolhälsovård eller studerandehälsovård, den senare alltså efter åk 9. I regel börjar man där, men misstanke om autism kan även uppstå hos personen själv, någon som står en nära, en lärare eller läkare. För att påbörja den inledande utredningen (screening) söker man sig till skolhälsovården eller studerandehälsovården som i sin tur slussar en vidare till rätt professionella person, som till exempel skolpsykologen. Där görs inledningsvis olika tester, alltså blanketter man fyller i antingen själv eller genom att man blir intervjuad.
Beroende på vad de testerna visar så görs ingen utredning, eller så påbörjar man den diagnostiska utredningen. Både screeningen och själva utredningen går ut på att utesluta andra eventuella diagnoser med att fokusera på symtom och utmaningar. Screeningen görs av olika yrkesgrupper beroende på var man bor, men det är oftast psykolog som gör den. Specialsjukskötare i psykiatri/psykiatrisk sjukskötare kan också göra det. För att få diagnos ska man träffa en läkare som samlar all information och gör en utredning baserat på tidigare informationsinsamling och läkarens egna slutsatser. Den läkaren finns på Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, eller på barnneurologin (jag är lite osäker på om man ställer diagnosen på barnneurologin eller barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning, men man får en remiss till rätt ställe).
Om man har tankar om att man kanske har autism är det viktigt för det egna måendet att söka hjälp, för de flesta är det en lättnad att få en diagnos så att man lättare kan förstå sig själv och på vilket vis ens egna utmaningar inverkar på nära relationer och det sociala samspelet -alltså hur vi människor fungerar tillsammans med andra.
Jag hoppas att du fick en uppfattning om hur man påbörjar en autismutredning och är det så att du har tankar på att det kunde passa in på dig så berätta åt en vuxen du litar på och be den vuxne hjälpa dig ta kontakt till din skolhälsovård eller studerandehälsovård. Du kan också själv kontakta skolhälsovården/studerandehälsovården.
Varma hälsningar,
Diana
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar