Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar
Hej
Det är bara en läkare som kan avgöra om en person är tjänstduglig, det vill säga kan genomgå militärtjänsten. Vad jag förstår är högfunktionerande autism att man inte har så allvarlig autism? Det finns exempel på personer med olika former av funktionsvariation (exempelvis Aspergers syndrom, ADHD osv) ändå med framgång genomgått beväringsutbildningen. Vid svårare autism är det vanligare att man får C-papper, dvs att man är befriad från militärtjänsten i fredstid (som flicka behöver man ju inte fundera så mycket över detta – än så länge är ju flickor inte värnpliktiga).
Mycket beror på hur man klarar av press och stressiga situationer. Militärtjänsten är fysiskt tung och kan också vara psykiskt tung då den skiljer sig ganska radikalt från det fria livet i det civila – sova i rum med många andra, som snarkar och för oljud, att snabbt förstå order och utföra dem under press, att inte alltid få sova, att det regnar och är kallt osv. Jag tror inte man kan bli av med sin autism, men man kan träna sig till att bättre klara av de symtom som funktionsvariationen ger upphov till.
Det viktigaste är ändå vilken attityd man har till militärtjänsten. Med rätt attityd och att man verkligen vill visa både sig själv och andra, att man nog klarar av det är mycket viktigare än någon eventuell diagnos. Jag föreslår att du testar på att söka till militärtjänst när den tiden kommer. Rör på dig mångsidigt – löpning, stavgång, gym, simning osv. När du går till läkaren, var öppen med din diagnos, men säg till läkaren att du verkligen vill tjänstgöra – den är sen upp till hen att besluta om du kan tjänstgöra eller inte.
Om du klarar av militärtjänsten utan större problem, så finns det ingenting som hindrar att du siktar på en militär karriär. Man måste förstås klara inträdesproven till exempelvis Kadettskolan. Världen är öppen för dig. En diagnos är inte ett hinder, kanske en utmaning. Allt hänger på attityden!
Läs mera om hur man som kvinna kan söka sig till militärtjänsten https://puolustusvoimat.fi/sv/web/intti/frivillig-militartjanst-for-kvinnor
Lycka till!
Med vänlig hälsning
Henrik
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar