Jag oroar mig för vad det ska bli av mig. Vem skulle orka försöka skapa kontakt med mig? Vem skulle villa anställa mig? Jag skulle säkert inte ens våga söka hjälp eller prata med någon psykolog.
Jag vet att jag förmodligen övertänker det här ganska mycket och att jag låter dramatisk, men det kan inte hjälpas. Det blir inte lättare fast jag vet att det nog inte är så där farligt. För mig känns det som om det skulle vara det.
Vad är det som är så svårt med att säga hej åt en klasskompis? Jag förstår inte mig själv alls. Jag vet inte vad jag ska göra mera. Mellon

Praktikant vid Decibel Jessica svarar
Hej!
Social ångest är jobbigt men inte omöjlig att ta sig ur. Du kan börja med att stärka din självkänsla, det tar tid men det är en viktig del av tillfrisknandet. Självkänslan stärks när du tror på din egen förmåga och tar hand om dig själv. Det innebär att du känner till dina behov, önskningar och mål och strävar efter att fylla dem. Fundera på vad du tycker om och hur du vill spendera din fritid, gör saker du tycker om så ofta som möjligt, en positiv sak om dagen stärker din förmåga att ta hand om dig själv. Du kan även skriva ner tre positiva saker som har hänt under dagen för att se dina framsteg och få en mer positiv syn på livet. Behandla dig själv som om du vore din livs kärlek, köp blommor till dig själv, ha spakväll eller överös dig själv med komplimanger. På det här viset stärker du din självkänsla, självbild och självkärlek.
Våga utmana dina negativa tankar. När du tänker att du kommer göra bort dig eller att alla kollar på dig och dömer dig, fundera på om dessa tankar verkligen är sanna. Dömer du alla du ser? Tycker du att andra ofta gör bort sig i sociala sammanhang? Hur ofta kollar du på andra? Ha dig själv som utgångspunkt när du funderar på hur andra beter sig mot dig.
Ta kontroll över din ångest, desto mera du försöker undvika din ångest desto starkare blir den. Ge dig själv tid att lära dig förstå hur din ångest fungerar och känns för dig, vad kan du göra för att hantera den? Ett bra sätt att minska ångesten är att försöka känna medkänsla med dig själv, på samma sätt som du skulle stötta en vän som går igenom något jobbigt. Fundera över vad du skulle ha sagt till en vän som var i din situation för att stötta och hjälpa den, skriv gärna ner det och testa att säga det till dig själv. Prova att säga till dig själv: ”Det är inte konstigt att jag känner så här eftersom…” och räkna upp anledningarna du kan komma på, det kan hjälpa dig att förstå varför du har ångest.
Träna på sociala sammanhang. Rädslan för sociala sammanhang kan leda till att du börjar undvika dem. Det kan kännas som en lösning i stunden, men när du undviker rädslan blir den starkare. Våga utmana dig själv och gör sådant som du är obekväm med, börja med det som känns lättast så som ögonkontakt eller småprata med kompisar. Höj stegvis svårighetsgraden på dina utmaningar och ta hjälp och stöd av någon du är bekväm med. Detta kan kännas jobbigt och tar tid men tro på din egen förmåga och belöna dig själv när du gjort framsteg. Försök bete dig som du gör i situationer där du känner dig bekväm, tänka inte på hur du ser ut och framstår utan fokusera på samtalet i stället, fake it til you make it helt enkelt (låsas som at det är bra tills det känns bra). Det som funkar för en person kanske inte funkar för en annan, försök hitta sätt som fungerar just för dig.
Det finns hjälp att fås och du ska inte tveka på att söka hjälp. Till exempel kognitiv beteendeterapi är en effektiv terapiform när det kommer till social ångest. I terapin får du hjälp att klara av och stå ut med obehagliga känslor, vilket sker stegvis i en metod som kallas exponering. Exponering innebär att du gör sådant som du brukar undvika. Du får också lära dig att hitta nya sätt att hantera och tänka på din ångest. Det är också viktigt att det känns bra med den psykolog, kurator eller läkare du träffar, be att få prata med någon annan om du behöver det. Om det känns som ett för stort steg att prata med någon professionell kan du alltid pröva att chatta med dem i stället, till exempel via Ärligt Talat chatten där du kan chatta anonymt med professionella handledare eller psykolog. Våga be om och ta emot stöd från personer i din närhet, så som familj och vänner. Behöver du hjälp med att söka hjälp eller utmana din sociala ångest ska du inte tveka om att be om det.
Du är starkare än din ångest!
Kram, Jessica
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar