Jag har pratat och tröstat och försökt att inte ge upp på honom men jag har gjort allt jag kan och numera mår jag bara skit av att försöka hjälpa med tröst och råd. Just nu är han inte en fara för sig själv eller andra, trots att han ofta hotar med självmord, så han kan inte hamna på tvångsvård. Hur kan jag hjälpa honom så att han inte tar livet av sig?

Missbrukarvård USM svarar
Hej,
Vad fint att du tar kontakt, och hoppas att du vill ta vidare kontakt för att få stöd i din situation.
Som ett direkt svar på rubriken och frågan om hur man kan hjälpa en alkoholist, så är svaret att det kan man tyvärr inte. Det är bara alkoholisten själv som kan göra något åt sin situation, och det gör personen först när hen måste ta ansvar för sina handlingar själv och inser konsekvenserna av drickandet.
Du skriver att din pappa har förstört det mesta omkring sig till följd av drickandet och att han också gått igenom separation från flickvän och förlorat sin bror i självmord. Din pappa har kanske hanterat motgångar och sorg med att dricka ännu mera för att fly sitt dåliga mående, vilket resulterar i att situationen blir ännu värre. Din pappa har genomgått behandling, så han vet att han troligen kunskap i teorin om vad han behöver göra. Men det är först när han på riktigt själv vill förändra saken som han tar itu med det.
Din situation som närstående är tung och det blir som ett heltidsjobb att oroa sig, försöka hjälpa, stöda och ta ansvar för din pappa. Det skapas givetvis en stor rädsla för att han ska ta livet av sig, eller att hans drickande ska leda till att han skadas på olika sätt. Samtidigt leder detta till en stor stress för dig och du riskerar själv att drabbas av egen psykisk ohälsa. Genom att du visar din pappa att du vill ta hand om dig själv och söker hjälp kan du också ge honom hopp om att förändring är möjlig.
Det viktiga nu är att du tar hand om dig själv och prioriterar ditt eget mående. Det finns stöd att få och en stor hjälp kan vara att du få träffa andra som har liknande erfarenheter och få känna att du inte är ensam i din situation.
I din hemstad finns t.ex. ungdomsstationen Fiilis dit man med låg tröskel kan ta kontakt och boka tid. Du kan även kontakta Psykosociala förbundet som ordnar kurs/läger för ungdomar inom målgruppen (nu som följande i slutet av mars - skidresa för ungdomar), samt Ninni-stödgrupper som träffas regelbundet.
Information om USM:s Ninni verksamhet hittas under ninniusm.fi, och även på instagram, facebook och snapchat. Ta gärna kontakt via någon av dessa kanaler så kan vi förmedla vidare kontakt eller boka in en träff.
mvh. USM:s Ninni-personal
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar