
Rehabiliteringsrådgivare på Psykosociala förbundet rf. Camilla svarar
Hej!
Det är nog alldeles normalt att då och då eller i perioder ha oro och ångest. Det beror så väldigt mycket på t.ex. hur ens livssituation ser ut, hur man mår fysiskt och psykiskt, hur mycket stress man har i sin vardag m.m. Alla upplever oro och ångest då och då. Alltid förstår man inte heller varför man har ångest, precis som du beskriver att det är för dig. Men fast du på ett intellektuellt plan ”vet” att du inte har något speciellt att oroa dig för så kan du på ett känslomässigt/omedvetet plan ändå vara påverkad av allt det som händer i din vardag och i världen. Du är också i en ”känslig” ålder, då det händer en massa saker och man ofta hamnar att ta ganska stora beslut. Det finns flera saker du kan jobba med själv för att minska på ångesten. Precis som du själv iakttagit så kommer ofta ångesten krypande då man är ensam, då hittar den sin väg in i vår hjärna. Det är ju jättebra att du mår bra då du är sysselsatt och ihop med andra. För att vår hjärna ska må så bra som möjligt så ska vi ta hand om vår kropp så bra som möjligt! Så se till att du sover tillräckligt, äter bra och motionerar regelbundet (minst 3-4 ggr/v) men gärna promenad/cykeltur varje dag. Det behöver inte vara högintensiv motion, men så man svettas lite och får upp pulsen. Motion hjälper oss att bli av med extra stresshormoner och hjälper oss tänka klarare. Och då du är ensam och tankarna kommer, att göra något praktiskt (rita, spela, skruva, hugg ved?) brukar kunna hjälpa för att avleda tankarna. Också andningsövningar hjälper många. Ex. på en enkel andningsövning:
- Sitt bekvämt, rak i ryggen. Ta några djupa andetag genom näsan. Slappna av i axlarna och låt dem sjunka ner.
- Andas långsamt in genom båda näsborrarna och räkna till fyra under tiden.
- Håll andan inne och räkna till två.
- Andas långsamt ut genom näsan och räkna till fyra igen.
- Håll andan ute och räkna till två. Gör övningen några gånger.
Prata med någon! Har du en vän eller familjemedlem som du har bra kontakt med så prata med hen då oron kommer på! Att formulera våra tankar och känslor i ord till någon som lyssnar kan göra mycket gott. Dels avleder det tankarna men det kan också hjälpa dig att få nya perspektiv och infallsvinklar!
Prova dig fram vad som kan funka för dig, ifall ångesten förvärras, så att den börjar påverka/begränsa din vardag så ska du söka professionell hjälp. Om du är studerande Vänd dig till skolans kurator, Alt. HVC, ifall du jobbar arbetsplatshälsovården.
Mvh, Camilla
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar