Detta kan bli svårt att förklara men jag ska försöka.
Jag är enormt stressad hela tiden ( alltså hela hela tiden) det börjar bli tungt att vara i mitt eget huvud för jag stressar så mycket och har allti så mycke på gång samtidigt i huvudet.
Denhär stressen har nog vari mer eller mindre sen ja kom in i tonåren men aldri lagt märke till att den har varit såhär stark. Jag stressar för att jag vet att jag ska till jobbet imorgon, för att jag ska ut med vänner imorgon eller att det händer något kul på kvällen ( det är som vardagliga saker som jag gör men bara tanken av att jag vet att jag måste göra nåt stressar upp mig)
Och det är inte det att jag inte trivs eller så på jobbet eller med saker jag ska göra, men jag blir bara så upp i varv och stressad av att jag vet att jag måste göra något så jag kan inte ta det lugnt
Hur ska jag få det här att sluta, jag vill bara kunna varva ner och inte behöva tänka så mycket och stressa upp mig för saker i onödan

Praktikant vid Decibel Angelica svarar
Hej fina du!
Tack för dina viktiga funderingar! Tyvärr så är stress ett ganska vanligt problem, och det kan leda till både psykiska och kroppsliga sjukdomar om det pågår för länge. Därför blir jag glad över att läsa att du är medveten om din stress och över att du reflekterar över när det känns jobbigast. Det är förstås ledsamt att stressen förvärrats, men medvetenhet och en vilja att förändra är jätteviktiga förmågor för att du ska kunna stressa mindre!
Jag har själv erfarenhet av att stressa för mycket och har i vuxen ålder fått träna mycket på att försöka få ner mina stressnivåer. Jag har både testat saker som inte fungerat alls och saker som varit väldigt hjälpsamma. Därför har jag en del strategier som jag vill tipsa om, men för mig tog det tid att komma fram till vad som funkar bäst. Ge alltså inte upp om det du provar inte fungerar genast, utan våga fortsätta göra förändringar för att få ner stressen. Det finns ju tyvärr inga mirakellösningar heller, utan ofta behövs det tid.
Vår hjärna är fantastisk på många sätt. Vi anpassar oss efter våra omständigheter också när omständigheterna inte är speciellt bra för oss. Det gäller också stress. Vi kan vänja oss vid att vara i ett stresstillstånd. Ett visst mått av stress behöver inte vara något dåligt: det kan motivera oss till att få saker gjorda. Kortvarig stress är just också kortvarig, dvs den går över och varvas av perioder med återhämtning. Det är när stressen blir långvarig, och vi fastnar i det för länge, som vi inte bra av det. Men precis som vi kan anpassa oss till stressnivåer som i längden är skadliga, så kan vi också lära vår hjärna att stressa ner.
Vad tänker du?
Du skriver att du ofta stressar redan innan du ska göra något (t.ex. kvällen innan du ska till jobbet). Det är sällan så att stressen kommer ensam: ofta hänger den ihop med en hög av elaka tankar eller orosmoln. Därför undrar jag hur dina tankar går när stressen kommer krypande?
För att ta ett hypotetiskt exempel: ”Jag ska till jobbet imorgon och är orolig för min nya arbetsuppgift. Tänk om jag gör något fel och mina kollegor dömer mig?”
I exemplet så gör mina tankar stressen värre. Det att jag oroar mig på förhand för att misslyckas och bli dömd gör att jag känner mig mer stressad. Oron gör sedan att jag inte kan varva ner och sover dåligt, vilket också i sin tur ökar stressen. Här går det att lära sig att tänka annorlunda. När du uppmärksammar hur du tänker kan du också lära känna din stress bättre. Det är inte enkelt att förändra hur vi tänker och det tar tid, men de flesta av våra tankemönster går att förändra om vi tränar på det. För att gå tillbaka till exemplet så kan jag börja med att fråga mig själv: ”Hur sannolikt är det att jag misslyckas och vad är det värsta som kan hända? Det är mänskligt att vara nervös och orolig. Alla misslyckas ibland och det är ingen orsak för kollegorna att döma mig. Det är en del av hur jag lär mig.”
Vad känner du?
Ibland brukar man säga att stress, precis som ångest, inte är en känsla i sig, utan istället kan de handla om en mix av olika känslor. Därför kan det hjälpa att reda ut vilka känslor det egentligen är som du känner och varifrån de härstammar. För att fortsätta på stressen i exemplet ovan, så kan man säga att stressen egentligen är grundad i en rädsla för att misslyckas och i en rädsla för kritik. Dessa kan hänga samman med att personen i exemplet också har låg självkänsla. I det här fallet kan man minska upplevelsen av stress dels genom att acceptera rädslan och ifrågasätta tankarna som rädslan väcker, dels genom att aktivt jobba med sin självkänsla och vara snällare mot sig själv. Vilka känslor består din stress av? Är du rädd, irriterad, orolig, ledsen…?
Hur återhämtar du dig?
Återhämtning behöver vara en del av vår vardag för att vi ska må bra. Du skriver att du har svårt att varva ner, och det är vanligt att det blir så när stressnivåerna är höga. Återhämtning kan ske på många olika sätt: vissa upplever att de laddar batterierna bäst på en långpromenad i skogen, medan andra tankar energi tillsammans med vänner. Här kan jag varmt rekommendera att våga testa på nya sätt att ta hand om dig själv. Om du inte brukar ta långpromenader, ge det en chans! Lyssna på ny sorts musik, läs böcker i nya genrer, testa på yoga eller boxning, utforska guidad meditation… Återhämtning behöver inte innebära att ligga i soffan och titta på en film (även om det kan vara det också, och det är precis lika okej!) – det kan helt enkelt handla om att göra mer av saker som ger energi.
Medveten närvaro
När vi är stressade så är det oftast därför att vi ”lever i framtiden”. Vi tänker på saker som vi ska göra, eller måste göra, eller borde göra. Allt som oftast försöker vi påverka eller kontrollera det vi ska göra i framtiden, för att ett visst mått av kontroll leder till att vi kan känna oss lite tryggare. ”Lev i nuet” kan låta som en söndertjatad klyscha, men det är en klyscha som det ligger mycket sanning bakom. Istället för att oroa oss för framtiden eller ha ångest över något i dåtiden, så kan vi välja att försöka fokusera på det som händer här och nu. I längden är medveten närvaro en väldigt hjälpsam stresshanteringsstrategi, och en förmåga som kan tränas upp. Medveten närvaro kallas också mindfulness.
Man kan träna på medveten närvaro på olika sätt. Här kommer några exempel:
1. Observera nuet: Räkna upp 3 saker du ser, 3 saker du hör, 3 saker du känner.
2. Fokusera på hur det känns i kroppen: Hur känns exempelvis känslan stress i din kropp? Var känns den? Hur skulle du beskriva den? Sitt en stund med känslan och lägg märke till om den blir starkare eller svagare, går den i vågor eller är den jämn?
3. Andningsövningar: Sätt dig en stund och bara andas. Det finns många varianter av andningsövningar, men det behöver heller inte vara speciellt komplicerat. Hur känns det i din kropp när du tar ett djupt andetag?
Personligen gillar jag andningsövningar, men du kan behöva prova på olika saker innan du hittar något som passar dig. Med medveten närvaro, liksom med stresshantering överlag, så behöver man träna på det i vardagen (också när du inte är som mest stressad). Det kommer att hjälpa dig att använda det när du faktiskt är stressad, och i bästa fall minskar dina stressnivåer långsiktigt. Det finns mycket information om medveten närvaro på internet, läs på om det intresserar! :)
Vila och sömn
Med allt detta sagt så kan ökad stress också vara ett tecken på att du behöver prioritera vila och sömn mer. Stressen kan vara kroppens sätt att säga att du behöver vila, och då är det klokt att lyssna på kroppen. Kan du kanske se över ditt schema så att du prioriterar vilan och sömnen en period?
Som du ser så är stressen inte alldeles enkel att hantera, därför att den så ofta består av många olika faktorer i livspusslet som alla hänger ihop. Förmågan att hantera stress är jätteviktig för oss människor i dagens samhälle och den bidrar verkligen till välmående, så det är fint att du funderar på det. Om ditt mående blir sämre eller om du behöver mer stöd så rekommenderar jag samtalsstöd, t.ex. via hälsovården. Där kan du berätta om din stress, och att du behöver hjälp med att hantera den. Jag vill avsluta med att påminna dig om att du är viktig och värdefull! Kom ihåg att andas och var snäll mot dig själv! <3
Kram från Angelica
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar