Om man får barn, kan man väl inte döpa dem om båda föräldrarna är ur kyrkan? finns det isåfall motsvarande ceremonier för icke-troende?
hur begravas man?
Ungdomsledaren Lina svarar
Hejsan!
Det är ju rätt så vanligt idag att gå ut ur kyrkan, men ofta vill man kanske ha de traditioner som hänger med det kyrkliga kvar. Just på grund av att de alltid har hört till vårt liv i flera generationer, och att det också är så starkt kulturellt betingat.
Äktenskap ingås antingen genom kyrklig eller civil vigsel. Och före vigseln måste man göra en provning av hinder mot äktenskapet för att kontrollera att äktenskapet är tillåtet enligt lagen. Man skall tillsammans med sin blivande man eller hustru göra en undersökningsbegäran antingen till magistraten eller till den församling som minst den ena av personerna tillhör. Äktenskap kan ingås av en person som fyllt 18 år och som inte lever i ett äktenskap eller ett registrerat partnerskap. Äktenskap är inte tillåtet mellan nära släktingar. Är man medlem av ett kyrkosamfund kan man i allmänhet ingå äktenskap i sin egen kyrka. Vigselrätt innehas av den evangelisk-lutherska, ortodoxa och katolska kyrkan samt av sådana registrerade religiösa samfund som beviljats vigselrätt. Civil vigsel utförs vid magistraten. Två vittnen skall vara närvarande både vid kyrklig och vid civil vigsel. Viger man sig civilt kan man också komma överens med vigselförättaren om att vigseln sker någon annanstans än vid magistraten, till exempel i en ungdomslokal eller på stranden eller på villan. Det viktiga är alltså att det finns en person som har rätt att viga er med samt två vittnen.
Dop kan man endast hålla i kyrkan, om man har gått ut ur kyrkan är det namngivning av barn som ceremonin kallas. Dopet innebär ju att barnet tas upp i den kristliga gemenskapen, och i samband med det får sitt namn. Men namngivningen är alltså inte det mest väsentliga under dopet, utan just det att barnet blir kristet. Man kan nog ordna en motsvarande ceremoni för sitt barn trots att man inte är med i kyrkan, men då kallas det för namngivningsceremoni. Föräldrar som inte hör till kyrkan eller andra trossamfund ordnar ofta en inofficiell namngivningsceremoni. Föräldrarna skall då lämna uppgifterna om barnets namn och modersmål till befolkningsdatasystemet innan barnet fyller två månader. Annars brukar detta gå genom församlingen, men hör man inte dit får man själv sköta denna bit. En namngivningsceremoni kan man ordna precis så som man själv vill, man kan ha den festliga biten av dopet, men då lämna bort den kristna biten.
Personer som inte hör till kyrkan har samma rätt till en gravplats som församlingsmedlemmar. Man kan be en begravningsbyrå ta hand om begravningen, men den blir förstås annorlunda utformat än vid en begravning där prästen jordfäster den avlidne. Begravningen kan följa ungefär samma mönster som vid en kristen begravning, men man kan också fritt utforma den som den avlidne har önskat.
God jul önskar vi dig!
Hälsningar Ungdomsinformatören Lina
1 Kommentarer
flicka 22/12/2013 1:49pm (11 år sen)
Man får nog begravas även om man inte hör till kyrkan, jag vet en som har blivit det. Och jag tror att bara en av föräldrarna måste höra till kyrkan om man ska döpa ett barn. Men detta är då bara vad jag tror/har hört. :)
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar