
Rehabiliteringsrådgivare på Psykosociala förbundet rf. Camilla svarar
Hej!
Det är fint att vi har förmåga att uppleva känslor. Våra känslor finns där för att tala om för oss vad som får oss att må bra, vilka människor vi trivs med men också när vi ska vara på vår vakt, söka skydd m.m. Under en dag kan vi uppleva massor med olika känslor, varav de flesta flyter förbi utan att vi lägger desto mera märke till dem. Men vi behöver bli medvetna om och lära oss hur vi identifierar, uttrycker och hanterar våra känslor.
Det är i småbarnsåren, i samspelet med våra föräldrar och syskon som vi övar på och lär oss att hantera känslor. Vi lär oss så småningom olika sätt att uttrycka starka/svåra känslor, t.ex. ilska, så att vi som vuxna ska kunna uttrycka vår ilska på ett konstruktivt sätt (sätt som ger resultat eller lösning) istället för att vi visar vår ilska genom att slå sönder något eller skrämma vår omgivning.
Alla känslor är tillåtna och en känsla är i sig inte fel på något sätt. Dock kan det vara så, av olika orsaker, att vi tolkar våra känslor ”fel” och överreagerar på dem. Hur vi reagerar på känslor kan delvis bero på vårt temperament men också på hur vi har fått lära oss att reagera på känslor. Tex. att någon som liten blev ledsen, men aldrig blev tröstad och fick gråta, istället reagerar med ilska som vuxen, just för att den inte kan tolka och uttrycka att den är ledsen. Det är inte heller bra att försöka dölja sina känslor, det brukar leda till att man går omkring med en massa uppdämda känslor inom sig som tar av ens energi och det kan leda till att man blir sur och irriterad.
Hur uttrycker du dina känslor? Om du blir irriterad/arg på någon, tar du med dig den känslan och göder den inom dig eller tar du upp saken med personen (eller pratar med någon vuxen om det) ifråga och reder ut det? Jag tolkar det som att du vänder alla dessa svåra känslor inåt, så till den grad att du skadar dig själv. Och precis som du skriver så är detta ingen lösning och får dig inte att må bättre på längre sikt.
Det är en bra början att du är medveten om ditt problem och att du kan sätta ord på vad du känner. Vad jag tänker att du behöver göra är att dels jobba på din självkänsla, dvs. hur du tänker och tycker och värdesätter dig själv. Läs mer här: https://www.decibel.fi/information/sjal/sjalvfortroende-och-sjalvkansla/
Vår självkänsla är jätteviktig då det kommer till hur bra/dåligt vi funkar tillsammans med andra. Detta att du misstror andra och tror att de ljuger kan mycket väl bero på din självkänsla. Med en good enough självkänsla så tar man inte åt sig så lätt av andras kommentarer, man är starkare i sig själv helt enkelt. Vi kan inte kräva/förvänta oss att andra ska ändra sig eller anpassa sig efter oss men vi kan påverka våra egna känslor, tankar och handlingar. Då du får svåra känslor, så kan du påverka dem genom att tänka positivare och i nya banor och du kan påverka dem genom att göra något. Du kan behöva ta hjälp med att börja förändra negativa tankar genom att prata med någon. Då man sätter ord på känslorna och vänder och vrider på dem så kan man få nya insikter och förståelse och kan så småningom förändra sitt tankemönster. Och då du upplever att du översvämmas av svåra känslor så försök börja med att istället göra något fysiskt, ta en snabb promenad, spring, hoppa på studsmattan. Försök också uttrycka dig kreativt, rita, sjung, spela vad som helst du gillar och som får dig att koncentrera dig och tänka på annat. Både fysiska aktiviteter och kreativa saker ger utlopp för känslor och får oss ofta att må bättre.
Du behöver också prata om detta med någon vuxen. Svåra känslor och illamående ska man inte gå omkring och fundera på själv. Kan du prata med en förälder eller någon annan vuxen som du har förtroende för så gör det, det är alltid bra att få sätta ord (få lufta) det man upplever som svårt och det är alltid bra att få en annan människas perspektiv och stöd. Jag tycker också du ska prata med kuratorn på din skola, för att få professionellt stöd och hjälp med att jobba på ditt mående.
Mvh, Camilla R-N
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar