
En Decibel-expert svarar
Hej!
Vi har just firat Vappen, eller Valborgsmässoafton, dvs kvällen före den heliga Walpurgis (Valborgs) festgudstjänst. Vappens namn kommer alltså från det tyska helgon från 700-talet vars helgondag är 1a maj. Kristihimmelsfärdsdag firar vi till minne av att Jesus som fångades (skärtorsdag), dog (långfredag) och uppstod (påsksöndagen) på påsken fyrtio dagar senare for upp till himmelen. Tio dagar senare firar vi pingst (pentecoste = latin för 50 dagar från påsk) då den Heliga Anden gavs åt lärjungarna.
Till och med "Johanne", alltså midsommar är i slutet av juni för att Johannes döparen föddes ett halvt år före Jesus föddes (jul). På finska kallas ju midsommar för Juhannus.
Du har rätt att om vi tar bort de kristna högtiderna blir det faktiskt inte så mycket kvar!
Visst finns det andra högtider som FN-dagen, men väldigt få av dem är populära.
Eftersom ca 4 miljoner finländare hör till kyrkan, som varit Finlands största förening sedan år 1156, är de kristna högtiderna väldigt väl inkörda sedan många hundra år och det har blivit viktigt för oss att fira både jul, påsk och många andra högtider.
Men det hindrar ju inte att vi försöker köra in nya bra högtider i kalendern. Själv tycker jag att kanelbullensdag är "god" (4 oktober). Du kan ju till exempel lobba för att din egen namnsdag blir flaggdag, men kom ihåg att våra namnsdagar kommer från de kristna helgonens minnesdagar (t ex Valborg på 1a maj).
Rune Lindblom
präst i Korsholms svenska församling
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar