
Elitfriidrottare Jeanine svarar
Hej!
Tack för din fråga!
Att ta steget att flytta hemifrån är ofta någonting som för många upplevs som utmanande. Man lämnar det välbekanta, och skall plötsligt ta ansvar och klara sig själv på ett helt annat sätt, samtidigt som man plötsligt är mycket mera ensam. Om man till det ännu kompletterar en så stor förändring som idrottssatsning på ny ort med nytt lag och med nya rutiner, blir det en ännu större omställning.
Med mycket nytt upplevs ofta stress, eftersom erfarenheten av att hantera tidigare situationer saknas. Stress är en vanlig reaktion och behöver i sig inte vara något negativ, men om det upplevs under en lång tid så säger kroppen till sist ifrån. Det tar sin tid att anpassa sig till nya saker, och det kräver extra energi under tiden. Därför är det viktigt att försöka få in tillräckligt med återhämtning, ta det lugnt och göra saker man tycker om att göra och mår bra av. Med fullsatsning på den idrottsgren du håller på med, i kombination med gymnasiestudier, så kan det vara svårt att få in tillräckligt med återhämtning eller ha tid för intressen på sidan om idrotten.
Det att du känner dig nedstämd, trött, lättirriterad, misslyckad, har negativa tankemönster och vissa gånger upplever självmordstankar är alla tecken på att någonting inte riktigt står rätt till, och att belastningen troligen varit för hög under en längre tid. Bland annat depression, utmattnings- eller överträningssymptom har alla har liknande sjukdomsbild som du beskrivit, och för att lättare ta itu med ditt välmående är det viktigt att ta kontakt med sakkunnig.
De kuratorer eller skolpsykologer som ni har i skolan borde vara lättillgängliga, och du har möjlighet att vända dig till dom. Som lagidrottare på den nivå du är, finns det kanske även möjligheten att använda de tjänster som idrottsakademin på orten har tillgängliga. Beroende på vilket lag du spelar kanske ni även har en mental tränare som du har möjlighet att prata med och som kan hjälpa dig vidare. Ofta känns det bättre att få lätta upp sitt hjärta och prata med någon annan, istället för att gå runt och bära på alla tankar och känslor ensam. Även din tränare, eller varför inte familjemedlemmar kan fungera som bra stöd.
En grej som kan vara värd att tänka på är att det finns en möjlighet att ta ner på studietakten i gymnasiet - ett val som många satsande idrottare väljer eftersom det lätt kan bli för mycket på en gång. Går du på idrottslinje kan du prata med ansvarig om att bättre planera studierna för att stödja just ditt idrottande.
Hoppas du fick svar på några av dina frågor och att du hittar någon på din ort som kan hjälpa. Vill avsluta med att säga att du är väldigt modig och tuff som vågat ta de steg du nu tagit gällande din idrottssatsning, och vill önska dig ett stort lycka till!
Mvh, Jeanine Nygård
Elitfriidrottare
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar