ensam på hälgarna

28.08.2010
hej. jag brukar ofta sitta hemma på hälgarna medans alla andra e ute och festar etc. jag har lixom ingen bästis, bara massa vänner... skulle gärna ha en bästis, men alla verkar "upptagna" .. men hursomhelst. några vänner e hemma med sina familjer och har typ middagsbjudning och allt sånt som en stor lycklig släkt gör. och vissa e ute och festar. jag skulle gärna va ute och festar och brukar fråga sådär diskret va folk ska göra i hälgen, men ingen verkar "vilja ha med mej" ;S en tjej, en av mina närmsta vänner, brukar ibland skämtsamt tipsa om nån annan fest nånstans långt borta. jag tar det som ett "jag vill inte att du kommer till samma fest som mej". men det gäller typ bara hemmafester. när det e fagerödags så e alla välkomna i gänget.
så jag e ofta ensam på hälgarna... vågar ju inte direkt våldgästa hlr ;S nog för att det är många som gör så... men jag gör det inte..
25.11.2011

Hej!

Nu har vi funderat lite, ungdomsledarna och jag och kanske har vi lite tips att komma med:

För det första: det är aldrig kul att känna sig lite ensam och inte riktigt riktigt med i gänget. Att stå just och just utanför är på sätt och vis tyngre än att säkert veta att man inte får vara med. Osäkerheten, förhoppningarna, att alltid vara tvungen att ta mod till sig för att våga fråga ifall man får vara med. Och att inte ha en självklar bästis är också jobbigt. En fördel med bästis är att man oftast gör upp planer tillsammans och är ett automatiskt par på allt från danser till gympatimmar. Oftast skapas ju bästisparen redan i dagis eller lågstadiet, speciellt på små orter, och fortsätter samma människor att vara bästisar är det svårt att hitta någon att vara med.

Tack och lov när det gäller bästisar och vänner så brukar man ju hamna i allt större skolor, högstadiet osv, och chansen att få någon "egen att hänga med" ökar vanligtvis. Och tack och lov brukar folk förändras och därför byta vänner under tonårstiden. Kanske blir ett gammalt bästispar stridande eller glider ifrån varandra för att de råkar vara kära i samma kille, eller för att de plötsligt börjar gilla helt olika saker och inte hinner umgås lika mycket längre, den ena kanske bara hänger med sin pojkvän och den andra blir ensam... Under livet så byter de flesta vänner flera gånger - det är faktiskt rätt sällan som man bibehåller tex sitt gäng från högstadiet när man börjat i andra stadiets utbildning.

Om man gått i samma klass eller skola länge, så är det som om alla redan stoppat in en i ett fack och bestämt vilken roll man ska ha i kompisgänget. Och det är rätt vanligt att det ska finnas en hackkyckling i ett kompisgäng. Någon som inte riktigt får komma med och är så att säga lägst ner på listan. Det får "inne-tjejerna" att känna sig mera "inne" i gänget. Men roller kan ändras om man ändrar på sig själv. Lättare sagt än gjort, tycker du kanske, men det är en fråga om självförtroende. Inte så att man måste skaffa sig ett bättre självförtroende - utan man kan fejka självförtroende. Om du rätar på axlarna, håller huvudet högt, säger med klar röst "vad ska vi hitta på i helgen då?", så kan du lura tjejernas undermedvetna att du har all rätt i världen att vara med. Envisas med det! För motsatsen är att du hukar dig lite, sneglar ner i golvet, frågar med svag, lite osäker röst och med ditt sätt och med kroppen visar att du förväntar dig att de ska nobba dig, att de inte ska vilja vara med dig. Stå på dig, puscha på!

Eller hitta andra att vara med! det finns fullt av folk som just de kompisar du skulle vilja vara med inte brukar hänga med. Kanske det finns andra tjejer i utkanten av gänget, andra som inte har någon att vara med, andra som söker en kompis. Se dig runt! Kompisar hittar man på de konstigaste ställen, men speciellt i olika hobbygrupper, jumppagrupper, kurser och andra fritidsaktiviteter. Kanske du får en ny kompis som hela tiden funnits i din närhet, men som du inte märkt. kanske på en annan klass eller i en annan skola?

men främst, intala dig själv att du duger, att du är bra och en kompis värd att vara med. Då kommer ditt sätt och ditt kroppsspråk automatiskt så småningom att visa detta utåt - och som du beter dig så kommer människor att behandla dig! Försök, så får du se!

Lycka till, hälsar webbredaktören Liselott och ungdomsledarna!

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Vad ska jag göra om min kompis har en ätstörning? Hon har alltid varit stressig och hennes mentala hälsa har inte varit det bästa, men hon pratade med en kurator då och vi trodde att hon skulle få hjä...
Läs mera

Jag känner mig ensam/irriterande när jag är med mina kompisar eller med familjen. Ibland kan jag bli lite högljudd eller exalterad av ingen direkt orsak, och det kan märkas genom att min familj och mi...
Läs mera

Lång rant. Min bästa kompis har nu i två år haft problem med sin hälsa. Hon har haft någon slags smärta nästan varje dag, tex. magont, ryggont, illamående, yrsel, trötthet och huvudvärk. Ibland säger ...
Läs mera

Hej. Min bästa vän bor i Pakistan och jag har aldrig träffat henne men ändå kan jag sakna henne enormt. Den ända jag skulle vilja vara med är min online vän. Ibland gråter jag över att jag saknar henn...
Läs mera