
Praktikant vid Decibel Jessica svarar
Hej!
Din kompis har tur som har dig, eftersom du haft självskadebeteende tidigare vet du vad din kompis går igenom och vad hon kan behöva för att tillfriskna. Det är bra att du redan försökt prata om skärsåren med din kompis, som du själv säkert vet, skäms ofta personer över sitt självskadebeteende vilket gör det svårt för dem att prata om det. Fortsätt försöka prata med din kompis och berätta att du finns där för henne, du kan även konkret fråga om det finns något du kan göra för henne. Fråga hur hon mår och hur hon har det. Ibland kan det ta tid för personer att formulera sig när de ska prata om något tungt och då kan det krävas att man står ut med att det är tyst en stund. När du pratar med din kompis kan du till en början undvika att komma med råd och lösningar, håll dig bara lugn och låt henne berätta fritt hur hon känner och tänker.
Försök på olika sätt att visa åt din kompis att du bryr dig. Du kan till exempel skriva ett meningsfullt meddelande åt henne där du beskriver vilka goda egenskaper hon har och hur mycket hon betyder för dig. Eller så kan ni hitta på något roligt tillsammans, kanske ha filmkväll, gå på stan eller ha spakväll. Du känner din kompis bäst och vet vad hon tycker om så ni kommer säkert på något kul ni kan göra tillsammans.
Uppmuntra din vän att söka hjälp, om ni går i samma skola kan du föreslå att ni går till kuratorn tillsammans, om hon inte vågar eller vill gå dit själv. Kuratorn kan erbjuda stödsamtal, ge din kompis verktyg att hantera sitt självskadebeteende och hjälpa henne hitta den hjälp hon behöver. Du kan även tipsa om Ärligt Talat chatten där din kompis kan chatta anonymt med handledare eller psykolog.
Eftersom du själv haft ett självskadebeteende skall du vara försiktig så du inte blir triggad av din kompis beteende. Var uppmärksam om de känslor som väcks inom dig och påminn dig själv om hur och varför du tog dig ur ditt självskadebeteende. Blir det hela för påfrestande för dig skall du inte tveka på att be om hjälp! Prata med någon om det, kanske dina föräldrar, syskon, vänner, skolcoach, skolkurator eller någon annan trygg vuxen. Även du kan vända dig till Ärligt Talat chatten. Det kan även vara bra att ha en plan för vad du ska göra om du blir triggad av din kompis beteende. Kom ihåg att du inte har ansvar för att “fixa” din kompis, du kan vara ett stöd, men du är inte ensam ansvarig för hennes välmående.
Viktigaste är att du finns där och visar att du bryr dig.
Kram, Jessica
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar